De voorbereiding van het vertellen

with Geen reacties

Het vertellen van Bijbelverhalen biedt een nieuwe geestelijke ervaring. Het gebeurt echter alleen als de verteller eerst zelf zo’n ervaring vindt in het betreffende verhaal. Dat zal niet snel gebeuren wanneer deze het verhaal eenvoudig reproduceert, in feite oplepelt ‘wat er staat’. Als het nadenken over de opbouw en de inhoud nagelaten wordt en het verhaal ‘gewoon’ verteld wordt zoals het in de Bijbel staat, lopen vertellers het gevaar dat ze halverwege vast gaan lopen. Gebrek aan spanning, geen climax of een te grote voorspelbaarheid zijn dan voor de hand liggende oorzaken waardoor het verhaal een voortijdig einde krijgt.
Hier geldt de uitspraak van W.G. van de Hulst: ‘Vertellen zonder voorbereiding is vrijheidsberoving van je luisteraars’ Waarvan acte!

Noot: Voor wie zich hier schuldig bij voelt, je hoort bij de meerderheid van vertellers.

(Visited 11 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.