Studiemidag op de ‘Arend Doornveldschool’ in Staphorst

with Geen reacties

Maandag 27 maart mocht ik een studiemiddag ‘Bijbelverhalen vertellen’ verzorgen op de reformatorische ‘Ds. Harmen Doornveldschool’ in Staphorst. Samen met een 18-tal collega’s stonden we stil bij ‘zien’ en ‘ontdekken’. We herkenden elkaar in het prachtige werk van W.G. van de Hulst, wiens schitterende en onvolprezen boek ‘Het Vertellen’ de basis heeft gevormd voor mijn boek ‘Het Geheim van Vertellen’, een inleiding in het vertellen van Bijbelverhalen.

Aan de hand van de verteldriehoek ‘VERHAAL’ – VERTELLER – KIND’ verkenden we de enorme reikwijdte van Gods bedoelingen met ons als verteller van zijn roemrijke daden. En … met zijn houding ten opzichte van het ‘kind’. We ontdekten die schitterende teksten van Jezus over de ‘grootsheid’ van de betekenis van het ‘kind zijn’:  ‘Wie hen ontvangt in mijn Naam, die ontvangt Mij’ (Mattheüs 18) en die Mij gezonden heeft. (Lukas 9). Ook die wonderlijke tekst in Mattheüs 18:10: ‘Ziet toe, dat je niet één van deze kleinen veracht. Want ik zeg je, dat hun (!) engelen in de hemelen voortdurend het aangezicht zien van mijn Vader, die in de hemelen is.’Prachtige gedachten van de HEER over de kinderen, die onze positie t.o.v. van hen wel heel bijzonder maken. Wij mogen hen ontvangen in Zijn Naam.

Ook hier stoten we op de mogelijkheid en moeilijkheid van de plaats van de ‘verbeelding’. We dachten samen na over het ‘point of view’ bij een vertelling. Vanuit wiens plaats vertel je het verhaal? Kun je zomaar een andere persoon kiezen als het verhaal aangeeft? Wie geeft je toestemming om zomaar het een en ander te ‘verbeelden’? Hoe weet je of dat echt zo is gegaan?

(Visited 10 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.