Logo-full-color-zwarte letters-letters

Bestuur

Foto Hans
Centrum voor Vertellen, Peter van de Wolf, Bestuur
Pasfoto 2016

Als je ontdekt hebt dat bij goed vertelde Bijbelverhalen de wereld van God werkelijk binnenkomt bij de kijker en zij zich verbonden gaan voelen met de aanwezige HEER, tja, wat wil je dan nog anders doen dan Bijbelverhalen maken. Dus op naar de volgende serie van ‘De Rooie Draad’.

Na 15 jaar actief geweest te zijn in het basisonderwijs als leerkracht werd Hans (1954) in 1992 hoofd van de afdeling Kinderprogramma’s van de Evangelische Omroep.

Daar was hij verantwoordelijk  voor talrijke radio- en televisieprogramma’s, die ten doel hadden kinderen in Nederland nieuwsgierig te maken en in te winnen voor het Koninkrijk van God.

Altijd met de Bijbel als bron en voortdurend werkend vanuit nieuwe invalshoeken kwamen ook vele Bijbelverhalen, steeds anders verteld, de tv-wereld in, zoals ‘Een verhaal dat groeit’, ‘The Miracle Maker’, de serie ‘Testament’ en de drama serie ‘De Rooie Draad’.

Deze laatste serie behandelt in 42 afleveringen de verhalen van Noach, Abraham, Izak, Jacob, Jozef, Mozes, Gideon, Ruth, Samuël, Saul en David. De laatste 13 werden in het Engels opgenomen in Wales onder de naam ‘Jacob’s Ladder’.

Hans ervaart deze dramaserie als uniek in de wereld. Nergens zijn de verhalen zo uitgebreid aan de orde gekomen als in deze series. Deze dramaserie combineert de kwaliteit van drama met de krachtige communicatie van universele waarheden en dat voor een breed publiek van alle leeftijden, achtergronden en culturen.

Het concept van ‘Jacob’s Ladder’ is uitermate geschikt om deze unieke bijbelverhalen-traditie te introduceren in een wereldlijke omgeving door middel van tijdloos drama.

Zeker nu de christelijke traditie, vooral in Europa, snel vervaagt, worden wij bemoedigd door de openheid van de seculiere markt voor deze verhalen, waarin een levende God nog steeds blijkt te spreken in mensenlevens.

Hans is ervan overtuigd dat dit unieke concept van tijdloos drama  een vervolg dient te krijgen, zeker nu het in het Engels wordt geproduceerd.

Deze verhalen van God zijn te groot voor een klein land.

Hans is getrouwd met Harma. Ze hebben twee kinderen, een zoon en dochter, die al ‘uitgevlogen’ zijn in de wereld.

Lees verder

Als manager EO Internationaal is het voor Peter een DNA-houding geworden om ieder media-initiatief te steunen dat mensen voor het Evangelie in wil winnen. En daarom is hij bestuurslid bij het Centrum voor Vertellen. De Bijbelverhalen moeten steeds weer opnieuw de wereld in. Ze moeten gezien en gehoord worden.

Na een aantal jaren gevaren te hebben als stuurman op de Grote Handelsvaart bij o.a. Van Ommeren, kwam Peter in 1972 kwam bij de Evangelische Omroep en vervulde daar tot en met zijn afscheid in 2015 diverse leidinggevende taken als Manager Programmazaken en Clustermanager CPPR, Drama en EO Internationaal.

En zeker ook deze laatste tak, EO Internationaal, had zijn hart. Deze subafdeling van de EO was verantwoordelijk voor alle programma-aankopen, internationale co-producties en de wereldwijde distributie van EO-programma’s. Hierdoor was hij in staat om talloze beginnende christelijke stations de helpende hand te bieden in hun pogingen om mensen voor het Evangelie in te winnen middels o.a. televisie.

Behalve persoonlijke waardering ondervond hij veel erkenning op internationale Film Festivals, wat resulteerde in een groot aantal Awards.

Zijn bestuurslidmaatschap van de stichting wordt, behalve door zijn EO-verleden, ook ingegeven door zijn enthousiasme voor het feit dat en de wijze waarop de Bijbelverhalen vertolkt worden in ‘de Rooie Draad’ en ‘Jacob’s Ladder’.

Peter is getrouwd geweest met Siety, die in 2016 overleed en heeft één zoon.

Lees verder

Goede verhalen boeien me omdat daarin de mens in al zijn grandeur en misère wordt uitgetekend. Dat geldt eens te meer voor Bijbelverhalen omdat de mens daar voortdurend wordt geconfronteerd met de grote bestaansvragen die gaan over zijn oorsprong, levensdoel en bestemming. 

Ik ben Leo de Vos, geboren in 1947 en sinds 1984 voor de tijd van 22 jaar werkzaam geweest bij EO Kinderprogramma’s. Daar heb ik mij slechts met twee dingen beziggehouden: verhalen en levensvragen.

Eerst de vragen.

Door mijn vragenprogramma op de radio Kom er es uit (vanaf 1985) werd ik zo gefascineerd door de geloofsvragen van kinderen dat het beantwoorden daarvan mijn expertise is geworden. Met veel kinderen ontstond een correspondentie. Daarover mocht ik bovendien vele workshops verzorgen, de laatste in 2019, en zijn boekjes verschenen als Wie heeft God verzonnen? (2005, handboek, wordt nog steeds verkocht), Dit is geen kritiek op God (2009, correspondentie met een niet gelovig 14-jarig meisje) en Geloven, hoe moet dat? (2013, gids met antwoorden op 100 geloofsvragen).

Dan de verhalen.

Ik ben een groot liefhebber van literatuur. Zelf schreef ik eenmaal een dubbelboek met verhalen (surrealistisch, scifi, fantasy, sprookje, voor volwassenen zowel als voor kinderen). Het heet Hallo, ik ben hier! (2002).

Voor EO televisie schreef ik voor de rubriek Tussen de Regels van de Kinderkrant sketches, en een serie komische gesprekjes tussen Kees en Koos (1992).

Verder mocht ik samen met Willem Zijlstra een 26-delige serie getekende en licht geanimeerde Bijbelverhalen maken onder de titel Een verhaal dat groeit. (vanaf 1995, ontmoetingen met en gelijkenissen van Jezus, 7 minuten per stuk).

Verder schreef ik in dezelfde tijd ook voor tv meer dan 35 dramasketches voor het tienerprogramma Als je durft (vanaf 1994, maximaal 8 minuten).

Voor het blad Zeggus mocht ik eyeopeners (geloofsvragen) en korte verhalen schrijven (vanaf 1999). 

Ten slotte heb ik een kindercommunity voor internet ontworpen, in de vorm van het fantasieland Ourania, waar je een huis kon kiezen in een straat, wijk, stad, provincie. Met ruimte voor inrichting van de woning, chat, spelletjes en geloofsvragen die werden beantwoord. Daarover schreef ik in enkele afleveringen het oerverhaal van het land in de Kronieken van Ourania. Om redenen van haalbaarheid heeft de community helaas maar twee jaar bestaan.

Centrum voor Vertellen  
Centrum voor Vertellen voorziet in de behoefte van mensen om te weten wat je doet als je een Bijbelverhaal vertelt. Dat moet mij wel aanspreken. Verhalen vertellen is geen kleinigheid dus als iemand als Hans mensen daarbij kan ondersteunen, is dat een zaak waaraan ik graag meehelp. Mij werd de eer aangedaan om het boek Het geheim van vertellen grondig te lezen en erop te reageren. Het doet me tevens plezier om er jaarlijks op de conferentie Opwekking samen met Hans een aantal van te verkopen, al was het alleen al om de gesprekken die zich daarbij ontspinnen.

Aan de serie De Rooie Draad / Jacobs Ladder heb ik zelf geen aandeel gehad. Maar er gebeuren mooie dingen in zodat een nieuwe serie welkom zou zijn.

Lees verder
Sluit Menu
×
×

Winkelmand

Donate

Logo-full-color-zwarte letters-letters

Coaching

Wat komt er aan de orde?

Op basis van persoonlijke vragen en hindernissen bij het vertellen van de Bijbelverhalen zoeken we in het eerste gesprek naar het kernprobleem, waardoor het vertellen min of meer een lastige klus is.  Een paar voorkomende problemen zijn:

-een verkeerd beeld hebben van vertellen
-niet goed weten wát je moet vertellen en hóe?
-de opbouw missen van een verhaal
-onzekerheid over het eigen optreden

In het tweede gesprek werken we aan de ‘sleutel’ om het probleem ‘van het slot’ te krijgen.
De evaluatie vindt in de regel plaats via telefoon of/en mail.

Eén succeservaring geef ik graag door n.a.v. het verhaal van de bruiloft van Jacob, die ’s avonds in de ogen van Lea keek in de plaats van die van Rachel:

        

Dag Hans,

Het ging goed.
Er waren ca. 30 kinderen. Ze luisterden constant. Op twee zusjes na die af en toe met elkaar heen en weer op de bank schoven.Het verhaal duurde ca. 25 minuten en ik was eigenlijk vanaf de eerste openingszin ontspannen.
Mijn ontzetting bij het feit dat ik, als Jacob, in totaal andere ogen keek dan ik verwachtte, zag ik in vele gezichten van de kinderen terug. Het was doodstil en de spanning was om te snijden. Later, toen hij op de bank zat, gaf de grootste belhamel van de groep Laban nog een schop na.
Volgende week doe ik deel 2 en dan ga ik met de leidster van de zondagsschool evalueren. Ze kon er vandaag niet bij zijn.

Bedankt voor je ondersteunende betrokkenheid.’

 

Voor wie is de coaching bedoeld?

In de eerste plaats voor die vertellers, die gemotiveerd zijn, maar toch niet tot succeservaringen komen. Of voor die kinderwerkers, die beter willen gaan vertellen en niet goed weten waarom dat niet lukt.
Verder is groeps-coaching ook mogelijk na onderling overleg.

Wanneer en waar?

De coaching vindt plaats op een locatie, die door de deelnemer(s) wordt gekozen en duurt in de regel twee dagdelen van ongeveer twee en een half uur.

Kosten?

De prijs wordt in onderling overleg vastgesteld en hangt af van het aantal mensen, het programma en individuele vragen.

Voor informatie kun je ook bellen of mailen: 06-53648640 of info@centrumvoorvertellen.com

Logo-full-color-zwarte letters-letters

Workshop

Wat komt er aan de orde?
Een workshop ‘Bijbelverhalen vertellen’ betekent niet alleen instructie over de kunst van het vertellen, maar ook ‘werk-aan-de-winkel’ oftewel (samen) een verhaal induiken en samen iets van het ‘geheim’ ervan ontdekken. En tot slot delen wat we gezien en ervaren hebben.

Inhoud:
•Wat vertellen eigenlijk is.
•Wat het geheim van vertellen is.

•Wat het geheim van de Bijbelverhalen is.
•Wat en hoe van de voorbereiding van de vertelling.

•Zelf aan de slag.

Voor wie?

Iedereen, die de beginselen van het vertellen wil leren en daarin een eerste ervaring op wil doen, is hier van harte welkom. Maar ieder team kan natuurlijk een workshop op maat bestellen, aangepast aan het vertelniveau van beginnende of gevorderde vertellers.

 Hoe lang?

Een workshop neemt twee dagdelen van elk twee en een half uur in beslag. Ook kan gekozen worden voor één dagdeel, maar dan moet de inhoud van de workshop worden aangepast.

Kosten?

Op uw eigen locatie is de prijs € 165,- (excl. reiskosten en BTW) voor twee dagdelen. Voor één dagdeel wordt € 100,- gerekend.
Op de locatie van het ‘Centrum voor Vertellen’ is de prijs € 35,- per persoon.

Voor informatie kun je ook bellen of mailen: 06-53648640 of info@centrumvoorvertellen.com

 

Logo-full-color-zwarte letters-letters

Vertelwandeling

Wat komt er aan de orde?

Bij een Vertelwandeling gaan we de bossen van Ermelo in met het liefst twee à drie mensen, die willen praten en denken over (het vertellen van de) Bijbelverhalen. Vijf mag ook, maar dan is groepsvorming een mogelijke toevoeging.

Aan de hand van onze ervaringen en vragen praten we over wat de verhalen bij ons teweegbrengen. Ervaringen dus, maar ook verlangens, ideeën en vergezichten kunnen aan de orde komen.

Na zo’n uur of anderhalf staat er een heerlijke lunch op het programma.

Op de terugweg nemen we een nieuw Bijbelverhaal onder handen. Of, als de deelnemers eigen wensen hebben, dan komen die aan bod.

 Voor wie is de Vertelwandeling bedoeld?

Deze  wandeling wordt georganiseerd voor liefhebbers van de Bijbelverhalen, die ze graag vertellen en er net zo graag over hóren vertellen. En verder natuurlijk voor de mensen, die er door gefascineerd zijn.

Verder moeten ze natuurlijk van wandelen houden en het zo’n twee keer een uur of anderhalf met elkaar vol kunnen houden.

 Waar?

De start is op een locatie van het ‘Centrum voor Vertellen’ van waaruit we vertrekken naar de bossen van Ermelo.

 Kosten?

De prijs per deelnemer bedraagt € 30,00. Hiervan is ongeveer de helft bestemd voor een degelijke lunch in het ‘Boshuis Drie’.

Voor informatie kun je ook bellen of mailen: 06-53648640 of info@centrumvoorvertellen.com

Logo-full-color-zwarte letters-letters

Vertelweekend

Wat komt er aan de orde?

In een Vertelweekend gaan we de Bijbelverhalen opnieuw verkennen en vertellen. Maar we delen ook ons eigen levensverhaal met elkaar, dat door het één of andere Bijbelverhaal beslissend is beïnvloed.

Opzet?

Op vrijdagavond verdiepen we ons in een verfilmd Bijbelverhaal en bespreken het script.
Op zaterdag bereiden we met elkaar een Bijbelverhaal voor. ’s Avonds verkennen we de
relatie van onze eigen verhalen met die van de Bijbel.
Op zondag is er een narratieve preek en bespreking. ’s Middags vertellen we de op zaterdag
voorbereide verhalen aan elkaar.    

Voor wie?   

Voor iedereen, die niet genoeg kan krijgen van alle verhalen, waarin God en Christus aan de
horizon verschijnen. Voor mensen, die het aandurven om zichzelf te laten zien en graag
dichterbij zichzelf, de ander en God willen komen. En dat alles aan de hand van de
Bijbelverhalen

 Waar?

Op de locatie van het ‘Centrum voor Vertellen’ in Ermelo

 Kosten?       

De prijs per persoon is € 150,00 per persoon (inclusief BTW en volledig pension).

Voor informatie kun je ook bellen of mailen: 06-53648640 of info@centrumvoorvertellen.com

Logo-full-color-zwarte letters-letters
Verteldag

Wat komt er o.a. aan de orde?
• het geheim van vertellen
• het geheim van vertellen
• eigen stijl van vertellen
• veel interactie

Voor wie?
Wij organiseren deze dag voor de avontuurlijke liefhebbers van Bijbelverhalen, die ook het vertellen op zich een heerlijke ervaring vinden. Dat geldt zowel voor mensen die zich een beginner voelen en voor mensen met wat meer ervaring.

Waar?
Op de locatie van het ‘Centrum voor Vertellen’ in Ermelo.

Kosten?
Bij een aantal van maximaal twaalf deelnemers is de prijs voor een Verteldag € 75,00 per persoon (inclusief BTW, lunch en diner).
Voor informatie kun je ook bellen of mailen: 06-53648640 of info@centrumvoorvertellen.com

Logo-full-color-zwarte letters-letters
Vertelcursus

Bij de vertelcursus gaat het om twee essentiële inzichten: Allereerst dat iedereen kán vertellen en het eigenlijk ook al doet in het alledaagse leven.
In de tweede plaats dat vertellen eigenlijk niets meer en niets minder is dan ‘zien’ en ‘beleven’. Dat is eigenlijk alles! 

Wat komt er aan de orde?
Op deze basiscursus ‘Bijbelverhalen vertellen’ wordt de essentie van het vertellen behandeld:

Eerste deel: theorie en praktijk
• waarom vertellen we Bijbelverhalen?
• wat is vertellen eigenlijk?
• hoe bereid ik me voor?
• hoe kom ik over mijn angst heen om te vertellen?

Tweede deel: praktijk en theorie
• hoe bouw ik een verhaal op?
• hoe kom ik verder dan het opsommen van feiten?
• hoe creëer ik spanning?
• hoe voorkom ik moraliseren?
• hoe maak ik gebruik van beweging en stem?
• hoe gebruik je de Bijbeltaal?

Keuzedeel: het gebruik van de media
• wanneer en hoe zet ik beeldmateriaal in?
• hoe kom ik aan mijn materiaal?
• wat zijn de voor- en nadelen?

Hoe lang?
In totaal neemt deze basiscursus vier dagdelen van twee en een half uur (inclusief pauzes) in beslag.

Voor wie?
Voor iedereen, die de Bijbelverhalen wil leren vertellen of er net mee begonnen is.
Elke cursus kan samengesteld worden in samenspraak met de deelnemers. Er kunnen onderdelen weggelaten worden of extra aandacht krijgen.

Waar?
De cursus kan op uw eigen locatie worden gegeven of op die van het ‘Centrum voor Vertellen’ zelf in Ermelo.

Kosten?
De groepsprijs voor de cursus bedraagt € 600,00 (excl. reiskosten, inclusief BTW en voorbereiding). Voor twee dagdelen bedraagt de prijs € 300,00.
Op de locatie van het ‘Centrum voor Vertellen’ is de prijs per twee dagdelen € 45,00 per persoon bij een minimaal aantal van 8. Voor informatie kun je ook bellen of mailen: 06-53648640 of info@centrumvoorvertellen.com 

 

1. De koning wordt gevaarlijk

3. Op de vlucht

2. De dood wacht

4. Een nieuwe koning

1. De uitnodiging

3. Op het nippertje gered

5. Macht voor de koning

2. Een wonderlijke roeping

4. Een koning voor de hebreërs

1.Held tegen wil en dank

3. Naomi & Ruth

2. De geloofsheld

4. Ruth & Boaz

1. Water, brood en dood

3. Zo dichtbij, zo heel ver weg

5. Een nieuwe leider

2. Het verbond

4. De koning en de profeet

6. Het beloofde land

1. Baby te water

3. Prins Mozes moet kiezen

5. Laat ons volk gaan

2. De jonge prins

4. Een nieuw leven

6. Hard tegen hard

1. De dromer

3. De gevangene

5. Noach (bonusaflevering)

2. De knecht

4. De onderkoning

1. Een mooie meisje

3. De bedrieger bedrogen

5. Het gevecht

2. Soep

4. Het beeldje

1. De vossenval

3. De waterdam

5. De touwbrug

2. De uitkijktoren

4. Hoog bezoek

6. Het offer