Logo-full-color-zwarte letters-letters

Bestuur

Foto Hans
Centrum voor Vertellen, Peter van de Wolf, Bestuur
Pasfoto 2016

Als je ontdekt hebt dat bij goed vertelde Bijbelverhalen de wereld van God werkelijk binnenkomt bij de kijker en zij zich verbonden gaan voelen met de aanwezige HEER, tja, wat wil je dan nog anders doen dan Bijbelverhalen maken. Dus op naar de volgende serie van ‘De Rooie Draad’.

Na 15 jaar actief geweest te zijn in het basisonderwijs als leerkracht werd Hans (1954) in 1992 hoofd van de afdeling Kinderprogramma’s van de Evangelische Omroep.

Daar was hij verantwoordelijk  voor talrijke radio- en televisieprogramma’s, die ten doel hadden kinderen in Nederland nieuwsgierig te maken en in te winnen voor het Koninkrijk van God.

Altijd met de Bijbel als bron en voortdurend werkend vanuit nieuwe invalshoeken kwamen ook vele Bijbelverhalen, steeds anders verteld, de tv-wereld in, zoals ‘Een verhaal dat groeit’, ‘The Miracle Maker’, de serie ‘Testament’ en de drama serie ‘De Rooie Draad’.

Deze laatste serie behandelt in 42 afleveringen de verhalen van Noach, Abraham, Izak, Jacob, Jozef, Mozes, Gideon, Ruth, Samuël, Saul en David. De laatste 13 werden in het Engels opgenomen in Wales onder de naam ‘Jacob’s Ladder’.

Hans ervaart deze dramaserie als uniek in de wereld. Nergens zijn de verhalen zo uitgebreid aan de orde gekomen als in deze series. Deze dramaserie combineert de kwaliteit van drama met de krachtige communicatie van universele waarheden en dat voor een breed publiek van alle leeftijden, achtergronden en culturen.

Het concept van ‘Jacob’s Ladder’ is uitermate geschikt om deze unieke bijbelverhalen-traditie te introduceren in een wereldlijke omgeving door middel van tijdloos drama.

Zeker nu de christelijke traditie, vooral in Europa, snel vervaagt, worden wij bemoedigd door de openheid van de seculiere markt voor deze verhalen, waarin een levende God nog steeds blijkt te spreken in mensenlevens.

Hans is ervan overtuigd dat dit unieke concept van tijdloos drama  een vervolg dient te krijgen, zeker nu het in het Engels wordt geproduceerd.

Deze verhalen van God zijn te groot voor een klein land.

Hans is getrouwd met Harma. Ze hebben twee kinderen, een zoon en dochter, die al ‘uitgevlogen’ zijn in de wereld.

Lees verder

Als manager EO Internationaal is het voor Peter een DNA-houding geworden om ieder media-initiatief te steunen dat mensen voor het Evangelie in wil winnen. En daarom is hij bestuurslid bij het Centrum voor Vertellen. De Bijbelverhalen moeten steeds weer opnieuw de wereld in. Ze moeten gezien en gehoord worden.

Na een aantal jaren gevaren te hebben als stuurman op de Grote Handelsvaart bij o.a. Van Ommeren, kwam Peter in 1972 kwam bij de Evangelische Omroep en vervulde daar tot en met zijn afscheid in 2015 diverse leidinggevende taken als Manager Programmazaken en Clustermanager CPPR, Drama en EO Internationaal.

En zeker ook deze laatste tak, EO Internationaal, had zijn hart. Deze subafdeling van de EO was verantwoordelijk voor alle programma-aankopen, internationale co-producties en de wereldwijde distributie van EO-programma’s. Hierdoor was hij in staat om talloze beginnende christelijke stations de helpende hand te bieden in hun pogingen om mensen voor het Evangelie in te winnen middels o.a. televisie.

Behalve persoonlijke waardering ondervond hij veel erkenning op internationale Film Festivals, wat resulteerde in een groot aantal Awards.

Zijn bestuurslidmaatschap van de stichting wordt, behalve door zijn EO-verleden, ook ingegeven door zijn enthousiasme voor het feit dat en de wijze waarop de Bijbelverhalen vertolkt worden in ‘de Rooie Draad’ en ‘Jacob’s Ladder’.

Peter is getrouwd geweest met Siety, die in 2016 overleed en heeft één zoon.

Lees verder

Goede verhalen boeien me omdat daarin de mens in al zijn grandeur en misère wordt uitgetekend. Dat geldt eens te meer voor Bijbelverhalen omdat de mens daar voortdurend wordt geconfronteerd met de grote bestaansvragen die gaan over zijn oorsprong, levensdoel en bestemming. 

Ik ben Leo de Vos, geboren in 1947 en sinds 1984 voor de tijd van 22 jaar werkzaam geweest bij EO Kinderprogramma’s. Daar heb ik mij slechts met twee dingen beziggehouden: verhalen en levensvragen.

Eerst de vragen.

Door mijn vragenprogramma op de radio Kom er es uit (vanaf 1985) werd ik zo gefascineerd door de geloofsvragen van kinderen dat het beantwoorden daarvan mijn expertise is geworden. Met veel kinderen ontstond een correspondentie. Daarover mocht ik bovendien vele workshops verzorgen, de laatste in 2019, en zijn boekjes verschenen als Wie heeft God verzonnen? (2005, handboek, wordt nog steeds verkocht), Dit is geen kritiek op God (2009, correspondentie met een niet gelovig 14-jarig meisje) en Geloven, hoe moet dat? (2013, gids met antwoorden op 100 geloofsvragen).

Dan de verhalen.

Ik ben een groot liefhebber van literatuur. Zelf schreef ik eenmaal een dubbelboek met verhalen (surrealistisch, scifi, fantasy, sprookje, voor volwassenen zowel als voor kinderen). Het heet Hallo, ik ben hier! (2002).

Voor EO televisie schreef ik voor de rubriek Tussen de Regels van de Kinderkrant sketches, en een serie komische gesprekjes tussen Kees en Koos (1992).

Verder mocht ik samen met Willem Zijlstra een 26-delige serie getekende en licht geanimeerde Bijbelverhalen maken onder de titel Een verhaal dat groeit. (vanaf 1995, ontmoetingen met en gelijkenissen van Jezus, 7 minuten per stuk).

Verder schreef ik in dezelfde tijd ook voor tv meer dan 35 dramasketches voor het tienerprogramma Als je durft (vanaf 1994, maximaal 8 minuten).

Voor het blad Zeggus mocht ik eyeopeners (geloofsvragen) en korte verhalen schrijven (vanaf 1999). 

Ten slotte heb ik een kindercommunity voor internet ontworpen, in de vorm van het fantasieland Ourania, waar je een huis kon kiezen in een straat, wijk, stad, provincie. Met ruimte voor inrichting van de woning, chat, spelletjes en geloofsvragen die werden beantwoord. Daarover schreef ik in enkele afleveringen het oerverhaal van het land in de Kronieken van Ourania. Om redenen van haalbaarheid heeft de community helaas maar twee jaar bestaan.

Centrum voor Vertellen  
Centrum voor Vertellen voorziet in de behoefte van mensen om te weten wat je doet als je een Bijbelverhaal vertelt. Dat moet mij wel aanspreken. Verhalen vertellen is geen kleinigheid dus als iemand als Hans mensen daarbij kan ondersteunen, is dat een zaak waaraan ik graag meehelp. Mij werd de eer aangedaan om het boek Het geheim van vertellen grondig te lezen en erop te reageren. Het doet me tevens plezier om er jaarlijks op de conferentie Opwekking samen met Hans een aantal van te verkopen, al was het alleen al om de gesprekken die zich daarbij ontspinnen.

Aan de serie De Rooie Draad / Jacobs Ladder heb ik zelf geen aandeel gehad. Maar er gebeuren mooie dingen in zodat een nieuwe serie welkom zou zijn.

Lees verder