Tussendoortje!

Dit is even een tussendoorblog! Staat wel in de lijn met de voorgaande blogs, maar is even een klein uitstapje.

Gisteren sprak ik een vriend, die in zijn werkzame leven bij de omroep het idee kreeg om behalve programma’s in te kopen ook de eigen televisieprogramma’s te gaan verkopen en zo geld te genereren voor het maken van inhoudelijke programma’s.

Waar hij nooit aan gedacht had, was dat in de jaren daarna er talloze evangelische zenders overal ter wereld opkwamen, die maar behoefte hadden aan één ding: programma’s die mensen op de weg van God konden brengen.

In die jaren had hij op de zaak een groot aantal programma’s al ‘geïnternationaliseerd’, dus kant en klaar voor iedere zender, die ze nodig had. Natuurlijk voor geld, maar ook voor ‘nop’ als dat niet voorradig was.

En zo kwam hij tot de conclusie: Wellicht was God al bezig om mij op het spoor te brengen van de evangelische zenders vóórdat ik daaraan dacht.

Het zal mij niet verbazen als hier sprake is van een goed werk dat de HEER voorbereid heeft en dat mijn vriend daarin gewandeld heeft. En, sprak hij uit: ‘Toen ik al die zenders die programma’s kon aanreiken, misschien was dat wel de gelukkigste tijd uit mijn werkzame leven.’ En dan te bedenken dat die zegen nog steeds doorgaat en die programma’s nog steeds de ether ingaan. En dat terwijl hij al 15 jaar met pensioen is!

Waarom dit lange verhaal? Nu, omdat ik denk dat het Centrum voor Vertellen ook in zo’n situatie zit.

In deze weken is Bill Angel, de man van de Rooie Draad, bezig is om een groot aantal vertellingen in zijn studio in Grand Rapids op te nemen. Hij vertelt de verhalen van David rechtstreeks in de camera op een geheel eigen wijze. Met deze opzet en aanpak is hij een flink aantal jaren bezig geweest en nu is het zover dat ook deze verhalen de ether ingaan. Ze worden uitgezonden via een streamingsdienst in de VS en daar doen ze hun werk.

Waarom ik dit vermeld is dat alle voorbereidingen voor deze opnamen, de wijze waarop Bill vertelt, de plaats van de verbeelding, de bijdrage van de improvisatie, de loskomende ideeën tijdens dit proces over muziek en zang, dat al deze aspecten al een voorbereiding zijn op de nieuwe serie die we willen gaan maken rondom het leven en werk van onze Heer, Jezus Christus. Nog niet precies wetend waar dit hele proces ons zal brengen, zal het me niet verbazen als alles wat we tot nu toe hebben voorbereid een rol zal gaan spelen in de nieuwe serie.

Betekent voor ons dat we nu ‘alleen maar’ moeten wandelen in de goede werken, die onze God van tevoren gereed maakt.

De volgende blog brengt mij weer terug bij het proces waar we in zitten na de meeting die we met Bill en het Bestuur van het Centrum voor Vertellen hadden